3 argumenter mot salg av Bergen Kino

| 4 Comments

Maria Ekerhovd med venner har startet en underskriftskampanje mot Bergen Kommunes planlagte nedsalg i Bergen Kino. Rett etter fjorårets BIFF tvang høyresiden i bystyret frem vedtak om å selge halve Bergen Kino. Salget skal opp igjen i bystyret når man har funnet en kjøper.

1) It ain’t broke, don’t fix it. Kinoen er det mest brukte kulturtilbudet i Bergen. Bergen Kino er 100% eid av Bergen Kommune og deltar aktivt i garantiordningen for kvalitetsfilm. Denne ordningen sikrer at vi bergensere hvert år får muligheten til å se smalere filmer fra hele verden som ellers aldri ville kommet til Norge. De store publikumssuksessene er også fullt tilgjengelig i skjønn forening med det øvrige filmtilbudet.

2) Norges beste filmfestival: BIFF. Hvert år bruker Bergen Kino overskuddet sitt til å finansiere BIFF. Dette er årets største filmbegivenhet i Bergen. Festivalen hadde over 44 000 besøkende i fjor og viste 148 filmer. Særlig er det verdt å merke seg at festivalen gir bergensere mulighet til å se nye internasjonale dokumentarfilmer. I sin korte levetid har BIFF blitt en av de største og mest interessante filmfestivalene i Norge. (Høyresiden har gitt løse løfter om at BIFF skal fredes gjennom en kontrakt. I SV vet vi at ekte filmglede ikke kan kontraktsfestes. Det ble forsøkt i Stavanger, der barnefilmfestivalen ble nedlagt kun kort tid etter at private kom inn på eiersiden i kinoen, til tross for kontrakt om at den skulle bevares. )

3) Kinoen er til for å vise god film! Ikke for å gi profitt til private eiere. Dersom høyresiden får gjennomføre salget vil det med all sannsynlighet gå med kinotilbudet i Bergen, som med store deler av kinotilbudet ellers i Europa. De store amerikanske filmselskapene overtar kinodriften og viser bare sine egne filmer. Kvalitetsfilmene fra andre deler av verden vil aldri komme hit.

Hvis det er god film, ikke profitt, som skal være drivkraften i Bergen Kino, er det avgjørende at det offentlige eierskapet består.

Skriv under oppropet som du finner her!

Dette blogginnlegget er basert på et innlegg som jeg og Tina Åsgård hadde på trykk i BT i valgkampen.

 • http://sondreb.com SondreB

  “3) Kinoen er til for å vise god film! Ikke for å gi profitt til private eiere.”

  Det er lite mer viktig enn profitt rundt film-industrien. Det har ført til bedre og bedre utstyr, mekanikk og teknikk. Det har gjort det mulig for hvermann over hele verden, å kjøpe seg digitale kameraer slik at de kan skape filmer og spille inn opplevelser og viktige hendelser. Uten profitt, ville det ikke vært filmer å vise på kinoen i utgangspunktet.

  Takket være utviklingen, som har vært fullstendig drevet av profitt, har filmindustrien i Nigeria overgått den i USA! Det er kun India som produserer flere filmer enn Nigeria idag. Nå er ikke dette filmer i millioner kroners klassen, men tilgangen på billig produksjonsutstyr er essensielt.

  Man bør heller spørre seg: Er det det offentliges jobb og ansvar å drifte filmfremvisning? Er det ikke nok med NRK?

  Jeg hører på litt musikk som ikke er veldig vanlig, kan jeg gå til det offentlige og kreve at de betaler for å få artistene sendt til Norge for en intimkonsert for meg og mine venner? …

  • http://ginabarstad.no/ Gina Barstad

   Spørsmålet er jo hva som skal være DRIVKRAFTEN bak kinoen; privat profitt eller god film. Bergen Kino gir et godt og bredt tilbud til innbyggerne i Bergen. Hvorfor ikke bevare det? Legg merke til at filmmiljøet i Bergen er de som driver kampanjen mot salget.

   Jeg mistenker at argumentene dine for salg er mer ideologiske enn kulturpolitiske.

   Finnes kunst, kultur og film utelukkende for at noen skal drive penger på det? Eller er det slik at også filmer har noe de ønsker å formidle? BIFF for eksempel er jo ikke bare en gøyal festival, men også en viktig festival. Der vises det dokumentarfilmer og debatteres spørsmål som er viktige og mindre viktige i samfunnet. Bergen Kino, BIFF og det gode kinotilbudet gjør Bergen til en bedre by å bo i.

   PS: Bergen Kino driver i dag med overskudd. Det overskuddet går til fellesskapet og havner ikke på private hender.

   PS2: Staten (og fellesskapet) betaler i dag penger for at du og andre skal få oppleve kunst og kultur og konserter der du bor. Blant annet gjennom arrangørstøtteordningen. Er ikke det fint?

   • http://twitter.com/MortenMyksvoll Morten Myksvoll

    Det er også lett for å mistenke ditt synspunkt mot salg for å være ideologisk og ikke kulturpolitisk. Det er slett ikke negativt at det er ideologien som er bakteppet for argumentasjon, og da er det viktig å spørre seg om kino er det offentliges ansvar.

    • http://ginabarstad.no/ Gina Barstad

     Forskjellen er jo at jeg forsvarer et godt system dom fungerer, som du vil gamble med.