Fotball for folk!

| 2 Comments

Supporterlaget Hasunds Hund (ja, de er oppkalt etter eks-Brann-spiller Geir Hasund) lanserer i dagens BA en rekke krav til Fotballtinget. Mer og mer av elitefotballen for menn legges opp på tv-kanalenes og sponsorenens premisser. Det betyr at kamper flyttes på kort varsel og at rundene trekkes ut over flere dager, slik at det blir flere tv-kamper. Konsekvensene er færre tilskuere på kampene, og dårligere stemning. Dette gir kanskje mye penger i kassen for de som eier rettighetene på kort sikt, men på lang sikt svekker det fotballen som folkesport og publikumssport.

Det som er vakkert med fotballen er ikke bare kampen på banen men også kampen på tribunen. Hat og kjærlighet. De greiene der. Derfor støtter jeg helhjertet om kravene som er lansert i BA i dag. Både som supporter og som folkevalgt.

Her er forslagene fra Hunden:

Forslag 1: Minimum 70 prosent av stadionkapasiteten til herrenes cupfinale skal fordeles av de to finalelagenes klubber. Dette er en viktig sak sett i lys av fjorårets cupfinale, hvor blant annet en del billetter ble fordelt på et åpent marked som ikke fungerte. Vårt ønske er at flest mulig billetter tilfaller deltakerklubbene og de som trofast følger disse. Denne saken er spesielt aktuell nå da det er vedtatt utbygging av Ullevål med 2800 plasser, plasser som Per Ravn Omdal tidligere lovet skulle tilfalle vanlige supportere. Nå er tiden inne for å minne om dette.

Forslag 2: Hver enkelt serierunde i Eliteserien avvikles i løpet av 48 timer. Hver runde skal spilles innen 48 timer: Aksjonen “Fotball skal spilles i helgene” og alle som har sluttet seg til denne med ulike markeringer på norske tribuner har gjort en fenomenal jobb, og det har blitt lagt internasjonalt merke til at kampanjen har virket, ettersom mandagskamper nå er på vei ut. Vi ønsker å støtte oppom dette også i andre kanaler, og jobbe videre for at fotball spilles på publikum og klubbenes premisser, og ikke bare på TV-media sine. Kamper på hverdager har tilsynelatende bidratt sterkt til publikumsfall og dårligere stemning. “Football without fans is nothing” heter det i et berømt sitat fra Jock Stein. Vi ønsker fotball i helgene som fast prinsipp, da vi mener det er i publikums interesse.

Et annet viktig moment for vår del er mulighetene for supportere å reise på bortekamper, og at andre supportere kommer til Stadion. Dette er en svært viktig del av stemningen som blir sterkt forringet med kamper i hverdager.

Forslag 3: Endelig beramming av kamper i Eliteserien skal skje senest seks uker før avvikling. Kamper skal berammes seks uker før kampdato: Nå kan kamper flyttes inntil tre uker før, og oppsettet følger fjernsynsdekningens prioriteringer. Forutsigbarhet er en svært viktig faktor for å trekke folk tilbake til tribunene, men per i dag mener vi disse interessene ikke er godt nok ivaretatt. Vi ønsker selvsagt at så mange som mulig kommer for å se Brann-kamper og tar del i atmosfæren på Stadion. For øvrig gjelder mye av den samme argumentasjonen som for forslaget over, ikke minst med tanke på mulighetene for å planlegge reise på bortekamper.

Vestlandets konger

Knips fra fjorårets cupfinale.

  • Frode-Aase-Nilsen

    Veldig bra Gina!
    Jeg har nå tatt et initiativ for at Stormen (supporterne til AaFK) støtter opp om dette på Fotablltinget. ;-)

    • http://ginabarstad.no/ Gina Barstad

      Veldig bra! Kult om dette sprer seg. :)