Abort og følelser

| 6 Comments

Torsdag forrige uke deltok jeg i Debatten på NRK (se nett-klipp her) om hvorvidt leger kan reservere seg mot å henvise pasienter til abort, prevensjon eller kunstig befruktning av lesbiske par. Jeg fikk sagt det meste jeg hadde på blokken, men ett inntrykk fikk stå igjen uimotsagt: Nemlig hvordan kvinner som vurderer å ta/tar/har tatt abort føler seg.

”Ingen synes dette er lett”, sa fastlege Elisabeth Swensen. Høyres Julie Brodtkorb stemte i ”Dette er et av de aller vanskeligste valgene man kan ta”. Og statsråd Anne Grethe Strøm-Ericsen var enig.

Det er helt sant at mange synes abort er et vanskelig valg, både før og etterpå. For dem er det ekstremt viktig å møte et helsevesen som tar vare på dem og tar dem på alvor. Men er det sånn at alle kvinner synes det? En kjapp uhøytidelig spørreundersøkelse blant de jeg kjenner som har gjennomført abort viser at det er stor forskjell på hvordan det oppleves. Noen forteller at de synes det var tungt. Noen forteller at de kun følte lettelse, og ikke har tenkt særlig på det siden.

Hensikten bak dette lille hjertesukket er å fortelle at politikere og andre bør slutte å fortelle kvinner hvordan de skal føle seg. Det er helt greit å syntes det er tøft, og det er ikke noe i veien med deg om du ikke synes det var vanskelig. Når samfunnet hele tiden forsterker fortellingen om at dette er den vanskeligste avgjørelsen du har tatt i livet, kan man bidra til at flere synes det er tyngre. Abort er en rettighet  man kan velge å benytte seg av. Ingen skal fortelle deg hva du skal føle eller ikke føle om det.

 • Guri

  Bra, Gina!

 • Karen

  Ekstremt godt poeng som ofte forsvinner hos begge sider i denne debatten. Du er flink:)

 • Juppidu

  Det å fjerne ett barn bør jo være vanskelig, uansett… Tenk da, ETT BARN. Man tar fra noen retten til ett liv kun fordi det ikke passer. Skulle ønske alle som gjorde det, aldri kunne få barn når det faktisk passer.

  • http://ginabarstad.no/ Gina Barstad

   Et foster er ikke et barn, og abort er ikke et drap. Det er ganske ufint å ønske folk så vondt som du gjør.

   • http://twitter.com/PSSBOE Per Sigmund S. Bøe

    Fiks filosofi, dette: å gjenta en ting gang på gang (“Et foster er ikke et barn, og abort er ikke et drap.” – Det høres i grunnen nesten litt poetisk og mantra-aktig ut). Og med tiden har folk faktisk begynt å tro på dette også … Men det er da ganske ufint å ønske barna så vondt som du gjør.