Thomsens lidelser

| 2 Comments

Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsperson brukte torsdagens utgave av Aftenposten til å angripe kunstneres rettigheter og levekår. Skal det bli kunst, sier FrP-representanten, må folk ha det vanskelig. Når de fleste av oss snakker om at en kunstner må være sulten tenker vi i overført betydning, kunstneren må ha skapertrang. Slik ser det ikke ut for FrP. Thomsen snakker også om sultne kunstnere, men han mener det altså bokstavelig.

Dette synes å være et forsvarsel om hva FrP ønsker å gjøre med Norge. Her skal man ha på plass kutt og endringer som gjør at fattigdom skal tvinge frem kreativiteten. Større forskjeller må visst til, for Thomsens parti går jo inn for store skatteletter til de aller rikeste. Det er en merkelig logikk som legges for dagen: vanlige folk skal bli fattigere for da øker kreativiteten, mens de rikeste må bli enda rikere for da øker den næringsmessige kreativiteten.

Det er et forunderlig verdensbilde. SV er opptatt av skikkelige livsvilkår for kunstnere, vi mener et godt og trygt samfunn for alle gir rom for at flere kan ha muligheten til å skape, både i kunsten og i arbeidslivet.

Det er jo et skrekkscenario vi presenteres. FrP vil ødelegge vår felles velferd fordi de tror at noen av våre kunstnere vil skape mer dersom de lider. Forstå det den som kan. Kanskje burde Thomsen burde følge sin egen logikk; kutte stortingslønnen og gå sulten i et par år. Vil han da lage bedre politiske forslag?

 • Gobo

  Jeg finner det vanskelig å klassifisere kunstnere som er alminnelig yrkesgruppe. Gode kunstnere vil i all hovedsak klare å skaffe seg inntekt til å leve av sitt arbeid. Dette blir en slags kvalitetskontroll.

  Skulle vi for eksempel også driver subsidierte idrettsklubber for avdankede fotballspillere?

 • Anonymous

  Kunstnere bidrar ikke med noe av basal verdi i samfunnet. Det gjelder forsåvidt det meste av det som faller inn under kulturbiten.

  Skattepengene bør gå til det landet trenger for å gå rundt og forsvare seg:
  – Helse.
  – Skole.
  – Forsvar og politi.
  – Samferdsel.

  Utover dette bør og skal staten holde fingrene sine unna innbyggernes penger og verdier.