Ja til fri på søndag

| 0 comments

Man må ikke være religiøs for å mene at samfunnet trenger en hviledag.

 

Det er i dag et stort press på de ansatte i varehandelen. Åpningstidene utvides, tempoet øker og arbeidsmengden blir større. Samtidig blir også kjøpepresset større.

 

Høyresiden i norsk politikk har lenge siklet etter å få lov til å fylle handlevognene til alle døgnets tider, spesielt på søndag. Det handler om frihet, sier de. Men fritid er mye mer verdt enn kjøpefrihet.

 

La meg bare avklare én ting først. Jeg synes ikke dagens lovverk er perfekt. Å åle seg mellom folk og hyller på Bunnpris fremstår mest attraktivt for dem som ikke har fått nok kroppskontakt ellers i helgen. Det er også absurd at det er mye lettere å få tak i gjødsel og hagemøbler enn melk og brød på en søndag. Men alternativet til dette kan ikke være det høyresiden til stadighet tar til orde for: fullt frislipp for søndagsåpne butikker.

 

Å jobbe i butikk må være forenelig med det å ha en familie. Noe av det som er viktig med søndag er ikke bare å ha fri, men at man har en dag der man har fri sammen.

 

Skal folk klare å stå i arbeid gjennom et helt liv må vi tilpasse jobben til livet, ikke livet til jobben. SVs mål med arbeidslivspolitikken er at alle skal kunne ha en jobb, en familie og en fritid. Dette må fungere sammen. Vi er ikke villig til å være med på endringer som kan tvinge flere til å jobbe på søndager og om natten, uten at vi får på plass en skikkelig lovbeskyttelse av de som jobber i varehandelen.

 

Dette handler ikke bare om ansatte, det handler også om næringspolitikk. Å holde åpent på søndager og om natten er dyrt for butikkene. Og de som taper i den konkurransen er de små bedriftene, til fordel for de store kjedene. Allerede I dag fortviler mange småbutikkeiere seg over at kjøpesentre presser gjennom stadig lengre åpningstider. Konsekvensene av høyresidens forslag kan rett og slett være at vi får færre ulike butikker å velge i, og dermed mindre mangfold og dårligere utvalg.

 

De fleste ansatte i Norge har god beskyttelse av den norske arbeidsmiljøloven. Loven slår fast at du bare skal jobbe søndag og natt dersom det er noe med jobben din som gjør det nødvendig. Dessverre er butikkansatte unntatt denne bestemmelsen. Det betyr at det er mange enslige forsørgere som må akseptere å jobbe deltid fordi de ikke kan være på jobb sent på kvelden og på søndager.

 

Selv uten søndagsåpent og nattarbeid er butikkene åpne omtrent 70 timer i uken. I stedet for å åpne enda mer, burde vi gi butikkansatte det samme vernet i arbeidsmiljøloven som alle andre.

 

Vi i SV støtter derfor fagforeningen Handel og Kontors sitt krav om at de som arbeider seint og tidlig i butikkene også blir beskyttet av arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

 

I et samfunn med høyt tempo, reklame i de fleste kanaler og stadig mas om at vi burde kjøpe mer og jobbe mer, synes jeg det er fint at søndag er en annerledes dag.

Innlegget var på trykk i Bergensavisen søndag 24.02.2013